#Puutarhakoulu: Kevät on leikkuun, suojauksen ja kalkituksen aikaa

Janne Ylivuori esittelee Siemen-Floran leikkuutyökalujen valikoimaa. Papinhaasta löytyy kaikkea aina yhden käden pienistä leikkureista kahden käden voimasaksiin ja teleskooppivarrella varustettuihin leikkureihin.

Näin maaliskuussa uuden kevään kynnyksellä eletään aikaa, jolloin on hyvä aloittaa puiden ja puskien leikkaaminen. Paukkupakkaset alkavat olla taakse jäänyttä elämää, eikä puut ja pensaat ole vielä lehdessä, eivätkä lehdet näin ollen peitä näkyvyyttä.

- Pienet pakkaset eivät haittaa mitään, vaan nyt on hyvä alkaa saksia pihasta ja puutarhasta löytyviä puita sekä koristepensaita ja puskia. Kuusiaitojen leikkuulle sen sijaan on nyt ihan viimeinen ajankohta, joten niistä kannattaa aloittaa, Janne Ylivuori vinkkaa.

Pääsääntönä voidaan pitää sitä, että keväällä leikataan pois isot oksat. Leikatessa täysikasvuisesta puusta poistetaan kuolleet ja vaurioituneet sekä hankaavat ja latvan sisään kasvavat oksat.

Leikkaaminen vahvistaa esimerkiksi marjapensaiden ja omenapuiden tulevan sadon kantamista. Heikot, leikkaamattomat oksat saattavat revetä, kun ne joutuvat kannattelemaan puiden tuottamaa satoa.

Huolellinen leikkaaminen tekee puista ja pensaista vahvemman ja ilmavamman. Säännöllinen ja maalaisjärjellä tehty leikkaus on kaiken a ja o. Miten tahansa ei puutarhaa kannatta lähteä saksimaan.

- Siihen kannattaa kiinnittää huomiota, ettei leikatessaan vaurioita runkopuun kuorta. Lisäksi kannattaa leikata aina silmun yläpuolelta hieman viistossa. Tällöin vesi ei jää makaamaan siihen päälle. Viistolla pystyy myös ohjaamaan sitä, mihin suuntaan oksa jatkaa kasvuaan.

Siemen-Florasta löytyy laaja valikoima leikkaamiselle soveltuvia työkaluja. Asiantunteva palvelu varmistaa, että pihalla työskennellään juuri asiakkaan tarpeita parhaiten palvelevilla välineillä.

- Meiltä löytyy kaikkea yhden käden pienistä leikkureista kahden käden voimasaksiin. Ja kun leikkuukorkeus kasvaa, niin täältä löytyy siihen erilaisia teleskooppileikkureita. Puolentoista metrin korokkeella ja neljän metrin tangolla pääsee jo sinne viiden-kuuden metrin leikkuukorkeudelle, mikä on usein aivan riittävä.

Kevättä on odoteltu jo jonkin aikaa, mutta nyt päivä- ja yölämpötilat lämpeävät tasaiseen tahtiin.

- Tästä kun ilmat lämpeävät vielä hieman, niin siinä vaiheessa on hyvä laittaa paksumpien oksien leikkauspintoihin haavamaalia. Se toimii parhaiten, kun ollaan siellä noin kymmenen lämpöasteen paikkeilla.

- Haavamaali tukkii oksan solukon, ja estää näin kosteuksien ja sienitautien pääsemisen puuhun. Pienempiin risuihin haavamaalia ei tarvitse laittaa, mutta sitten kun mennään sinne noin viiden sentin paksuisiin oksiin, niin niissä pintaa alkaa olla jo sen verran, että maali tulee tarpeeseen.

Havupuut suojaan suoralta auringolta - älä tukahduta kasvia!

Auringon alkaessa lämmittää, on etenkin havukasvit hyvä suojata suorilta lämpösäteiltä.

- Tähän aikaan vuodesta maapohja on vielä roudassa, eikä se pysty antamaan havukasveille niiden tarvitsemaa nestettä. Etenkin nuorten havukasvien juuret voivat olla niin lähellä maan pintaa, että koko niiden juuristoalue on jäätynyt talven aikana.

- Ikivihreissä kasveissa nestevaraus on neulasissa, joten niitä ei saa päästää kuivumaan. Jos tuuli ja aurinko pääsevät viemään neulasista nesteen, niin silloinhan neulaset alkavat ruskettua. Sitä vahinkoa on sitten todella vaikea saada korjattua jälkikäteen.

Suojaamalla ja varjostamalla havukasvit, välttyy edellä mainutuilta ikäviltä yllätyksiltä.

- Varjostusverkoilla saa kasvit suojaan helposti. Verkoista löytyy erityyppisiä vaihtoehtoja, joissa on tiheyden mukaan luokitellut omat varjostusasteensa. Meiltä löytyy vaihtoehtoja suoraan täältä myymälästä.

Myös suojauksessa voi tehdä virheitä.

- Tärkeää on muistaa ettei laita mitään mustia muovisäkkejä tai muita vastaavia hengittämättömiä tummia suojia. Sellainen pinta imee kaiken auringon itseensä, eikä anna näin ollen kasville mitään mahdollisuutta saada lisää nestettä ja happea.

Kun leikkuu ja suojaukset on tehty, on pihanhoito hyvä viimeistellä vielä kalkituksella.

- Ylläpitokalkitus on hyvä tehdä puskille ja nurmikolle nyt, kun on vielä hieman kosteaa. Kalkin voi heittää myös lumen päälle, se siirtyy siitä kasveille lumen sulaessa.

Lisävinkkejä leikkuuseen, suojaukseen ja kalkitukseen saat poikkeamalla Siemen-Floran myymälässä osoitteessa Papinhaankatu 12. Palvelemme arkisin klo 9.00-17.00 ja lauantaisin klo 9.00-14.00

Kasvit suojaan suoralta auringonpaisteelta ja tuulelta. Tähän paras keino on suojausverkko.