#Puutarhakoulu - osa 2: Syksy on hyvää aikaa istuttaa, huomioi nämä asiat!

Puutarhakoulussa opastamme ja neuvomme tekemään oikeita ratkaisuja pihan ja puutarhan erilaisissa tilanteissa. Lisätietoa arkarruttaviin kysymyksiin saat myymälästämme asiantuntevilta asiakaspalvelijoiltamme.

Maili Lähdemäki kertoo istuttavansa paljon kasveja syksyllä, jolloin maa on luonnostaan kosteaa ja taivaaltakin tulee lisää vettä.

Vielä nautitaan elokuun lämpimistä ilmoista, mutta pikkuhiljaa nurkan takana kolkuttelee jo syksy viilenevine iltoineen ja sateineen. Maili Lähdemäki Siemen-Floran taimitarhasta muistuttaa, että syksy on erittäin otollista aikaa istuttaa, sillä kasvit juurtuvat hyvin juuri kosteilla ja lämpimillä ilmoilla.

- Tavallisia koristepensaita ja lehtipuita voi istuttaa niin kauan kuin maa pysyy sulana. Perennat ja havukasvit olisi sen sijaan hyvä istuttaa jo syyskuun puoliväliin mennessä, Maili kertoo.

Keväällä istuttaessa tulee huolehtia kastelusta koko kevät ja kesä, etteivät kasvit pääse kuivumaan paahtavassa auringossa. Syksyllä luonto pitää useimmiten hyvin huolta omistaan, mutta istutusvaiheessa tulee kasveja kastella myös istuttajan toimesta.

- Henkilökohtaisesti istutan paljon kasveja syksyllä, jolloin maa on luonnostaan kosteaa ja taivaaltakin tulee lisää vettä. Ja kun syksyllä istutetut kasvit kohtaavat ensimmäisen keväänsä, niin ne lähtevät kasvamaan heti saadessaan vettä sulavasta lumesta ja roudasta.

Syysistutuksissa tulee välttää typpipitoisia lannoitetta.

- Syksyllä istutettaessa käytetään ainoastaan syyslannoitetta. Mitään typpipitoista kuten esimerkiksi kanankakkaa ei saa käyttää, sillä typpi ylläpitää kasvua ja hidastaa näin ollen kasvin siirtymistä talvilepoon.

- Syyslannoitteessa on kaliumia, joka parantaa kasvin kestävyyttä talvella, ja fosforia, joka taas parantaa seuraavan vuoden kukintaa.

Leikkaamista ei syksyllä istutettuihin kasveihin saa tehdä.

- Esimerkiksi jos istuttaa pensasaidan ja se näyttää siltä, että se vaatisi hieman leikkausta, niin sitä ei tule tehdä syksyllä vaan vasta sitten keväällä. Syksyllä kaikki se voima mitä tulee, käytetään niiden juurten kasvattamiseen. Leikkaus olisi rasitus kasville.

Maili muistuttaa, että se säästää myös rahaa kun kasvit hankitaan syksyllä, sillä esimerkiksi Siemen-Floran taimitarhassa on tällä hetkellä tarjous, jolla saa kolme kasvia kahden hinnalla.

- Tarjous on voimassa toistaiseksi ja kauppa on käynyt hyvin, joten tervetuloa poikkeamaan syysistutushankinnoilla. Me neuvomme ja vinkkaamme sittten lisää, jos jotain kysymyksiä herää, Maili sanoo.
 

Siemen-Flora palvelee arkisin klo 9.00-18.00 ja lauantaisin klo 9.00-14.00.