#Puutarhakoulu - osa 3: Syyslannoitusten aika on elo-syyskuussa

Samalla kun pihan kukat vielä kukkivat ja marjapensaat kypsyttelevät viimeisiä marjojaan, eletään myös syyslannoitusten aikaa. Riittävän ajoissa tehty syyslannoitus parantaa kasvien kestävyyttä lähestyvää kylmyyttä vastaan.

- Nyt on hyvä aika laittaa syyslannoitteet, jotta se lannoitus ehtii vaikuttamaan. Kasvi lakkaa käyttämästä hyödyksi lannoitetta siinä vaiheessa kun lehdet alkavat kellastumaan ja putoamaan, puutarhateknikko Maili Lähdemäki Siemen-Florasta kertoo.

Pensaat, perennat ja puut kaipaavat syksyisin omaa lannoitettaan, sillä ne auttavat kasveja kestämään tulevaa talvea ja parantavat seuraavan vuoden kukintaa ja satoa. Syyslannoitetta laitetaan kaikille muille paitsi havukasveille.

Syyslannoite sisältää kaliumia ja fosforia, mutta siinä ei ole mukana ollenkaan typpeä, mikä edesauttaa kasvien kasvua ja hidastaa talvilepoon siirtymistä.

Syksyllä annettava lannoite eroaa siitä, että se sisältää kaliumia ja fosforia, mutta siinä ei ole mukana ollenkaan typpeä, jota esimerkiksi kanankakassa on. Kalium parantaa talven kestävyyttä ja fosfori seuraavan vuoden kukintaa ja satoa.

- Typpi edesauttaa kasvien kasvua ja hidastaa näin ollen kasvin siirtymistä talvilepoon. Liikaa typpeä saaneet kasvit paleltuvat helposti talvella. Pari viimeistä talvea on ollut vaikeaa, jolloin kasveja on kuollut paljon, siispä syyslannoitus on entistä tärkeämpää., Maili muistuttaa.

Yksivuotiset kasvit, kuten esimerkiksi parvekekukat, tomaatit ja salaatit sen sijaan tarvitsevat typpeä myös syksyllä. Näin ne jaksavat jatkaa kukkimista ja sadon tuottamista aina pakkassäihin asti.

Asiantuntevat neuvot syyslannoituksiin liittyen saat Siemen-Florasta, osoitteesta Papinhaankatu 12.

Palvelemme arkisin klo 9.00-18.00 ja lauantaisin 9.00-14.00.