#Puutarhakoulu - osa 4: Onko kalkitus päässyt unohtumaan?

Syksy on hyvää aikaa kalkitukselle, kun maa on kosteaa.

- Kalkkiahan voi laittaa ihan koska vain, mutta syksyn kosteaan aikaan sitä kannattaa ehdottomasti laittaa. Etenkin jos kalkitseminen on jäänyt keväällä tekemättä, niin nyt on sen aika, Maili Lähdemäki Siemen-Florasta muistuttaa.

- Lähes kaikki lehtipuut, pensaat ja perennat tarvitsevat kalkkia. Poikkeuksena ovat happamassa maassa viihtyvät pensaat kuten esimerkiksi hortensiat, alppiruusut, atsaleat ja pensasmustikat. Havukasvit eivät yleensä tarvitse kalkkia, poikkeuksena ovat tuijat, marjakuuset ja kartiovalkokuuset.

Myös pihanurmi on hyvä kalkita.

- Nurmikko tarvitsee kalkkia, koska liian hapan maa sammaloituu helposti. Nurmikon sammaloituminen voi johtua myös maan tiivistymisestä sekä nurmiheinälle liian varjoisasta kasvupaikasta.

Kalkkia löytyy hienoa ja nopeasti sulavaa, sekä rakeista, joka sulaa hieman hitaammin.

Suomen maaperä on yksi iso syy, miksi kalkitus on erittäin tärkeää. Suurin osa puutarhakasveista viihtyy neutraalissa tai lievästi happamassa maassa, jonka ph on 6-7.

- Suomessa maa on luonnostaan happamampaa, joten kalkkia tarvitaan maan liiallisen happamuuden poistamiseen. Liian happamassa maassa kasvi ei pysty käyttämään ravinteita hyödyksi, kalkki tasapainottaa tätä oikealla tavalla.

- Jos käytät puutarhassa kompostia, luonnonlannoitteita ja eloperäisiä katteita niin silloin kalkitsemisen tarve vähenee.

Kalkkia löytyy myös eri vaihtoehtoja. 

- Kalkkia löytyy sekä hienona ja nopeasti sulavana, sekä rakeisena, joka sitten sulaa hieman hitaammin. Rakeisen etu on siinä, että rakeisen kalkin vaikutus kestää pidempään kuin jauhemaisen kalkin vaikutus. Lisäksi sitä on miellyttävä levittää eikä se pölise samalla tavalla kuin hieno kalkki, Maili kertoo.

Siemen-Florasta saat hankittua kalkit ja asiantuntevat neuvot arkisin klo 9.00-18.00 ja lauantaisin 9.00-14.00, tervetuloa!