#Puutarhakoulu - osa 6: Lintujen ruokinta

Maamme reilusta 240 lintujen pesimälajista noin 70 jää talveksi Suomeen. Kylmyys, lyhyet valoisat hetket sekä lumi ja jää heikentävät lintujen ravinnonsaannin mahdollisuuksia. Näin ollen ihmisten tarjoama talviruokinta on isossa roolissa monen linnun selviytymisessä talven yli. Kun lintuja ruokitaan runsaasti energiaa sisältävällä ravinnolla, se auttaa niitä kestämään kovempiakin pakkassäitä.

Alla muutama vinkki kuinka jokainen meistä voi auttaa pieniä siivekkäitä selviytymään talvesta.

1. Ruokinta-aika eli milloin aloittaa ja lopettaa.

Talviruokinta on hyvä aloittaa, kun peittyy lumeen. Kun sinitiainen ja mustarastas ilmaantuvat pihaan, on se merkki siitä, että ravinto luonnossa on vähissä.

Aloitettua talviruokintaa on tärkeä muistaa jatkaa yhtäjaksoisesti aina kevääseen asti, jolloin maa on paljas ja sula. Satunnainen ruokinta tarjoaa linnuille vain hetkellistä apua. Mikäli suuntaa talvella matkoille, on hyvä pitää mielessä, että pieneltä ruokintapaikalta ravinto saattaa loppua jo muutaman päivän aikana.

2. Ruokintapaikka ja -tavat

Sijoita ruokintapaikka vähintään kymmenen metrin päähän rakennuksista. Tämä vähentää mahdollisuutta, että helposti säikähtävät linnut lentävät metsän heijastuksiksi luulemiaan ikkunoita päin.

Ruokintapaikan lähistöllä olisi hyvä olla mahdollisimman tuuheita havupuita, pensaita tai pensasaitaa, sillä ne suojaavat lintuja viimalta ja petoeläimiltä. Ruokintapaikalle kannattaa hajasijoittaa useita pisteitä. Tämä vähentää lintujen keskinäistä kilpailua.

Ruokinta-automaatti on suositeltava tapa ruokkia lintuja, sillä niissä ruoka valuu säiliöstä alareunassa oleviin kouruihin sen mukaan, paljonko ruokaa linnut syövät. Kourun reunan päällä oleva lippa estää ruokaa kastumasta ja mikäli astinlautoja on useita, pystyy telinettä käyttämään samanaikaisesti useampi lintu.

Rasvasiementankoja ja talipalloja myydään sekä verkottomina että verkollisina. Verkottomat ovat linnuille turvallisempi vaihtoehto, sillä tällöin ei ole vaaraa, että lintu tarttuu verkkoon.

3. Lintujen ruoka

Talvilinnut ovat moniruokaisia. Niiden suurimpia herkkuja ovat auringonkukan siemenet, mahdollisimman pieneksi murskatut maapähkinät ja tali. Myös kauraa, hirssiä, hamppua, rypsiä ja pellavaa voi kokeilla. Lintujen suosikkiruoat vaihtelevat lajeittain, joten mikäli haluaa pihapiiriinsä tietynlaisia lintuja, kannattaa tarjoiluvaihtoehtoja tutkia tarkemmin.

Lintuja ei tule ruokkia millään mikä on homeista, maustettua tai erityisen suolaista. Leivänmuruset eivät puolestaan tarjoa linnuille suurta ravintoarvoa.

4. Ruokintapaikan hygienia

Ruokintapaikka ja sen ympäristö tulee puhdistaa vanhasta ruoasta ja ulosteista säännöllisesti, jotta tautien leviämistä voidaan välttää. Paras ja helpoin tapa pitää huolta lintujen terveydestä on käyttää sellaista ruokinta-automaattia, jossa linnut eivät pääse ulostamaan ruoan joukkoon.

Ruokintapaikan sijaintia voi myös vaihtaa muutaman metrin talven aikana mikäli mahdollista. Erityisen tärkeää on huolehtia hygieniasta lämpiminä ja kosteina sääjaksoina, jolloin olosuhteet ovat otolliset tautien tarttumiselle.

Telineet ja automaatit on hyvä pestä tasaisin väliajoin kuumalla vedellä ja astianpesuaineella.