#Puutarhakoulu - osa 6: Oikea talvikompostointi, näillä vinkeillä onnistut!

Kompostointi on luonnollinen tapa palauttaa eloperäinen maatuva jäte takaisin luontoon. Alla Siemen-Floran kuusi hyvää vinkkiä, joilla onnistut talvikompostoinnissa.

1. Säädä ilmanvaihtoa pienemmälle

Kompostorin sisään pääsee vähemmän kylmää ulkoilmaa, kun ilmanvaihtoa säädetään pienemmälle.

2. Talvityhjennys

Kompostorin pohjalla kaikkein vanhin osa kompostimassasta on käynyt jo läpi kuuman vaiheen ja jäähtynyt. Kun se tyhjennetään, kompostin toiminta useimmiten piristyy. Yleissääntönä on, että kerralla tyhjennetään korkeintaan 1/3 tilavuudesta.

3. Uutta jätettä lisättävä säännöllisesti

Talvella jätettä viedään kompostoriin noin 3-4 kertaa viikossa. Kompostorissa säilyy sitä korkeampi lämpötila, mitä enemmän uutta hajotettavaa jätettä pieneliöillä on.

4. Kuivikkeen lisäys

Yleisohjeena on, että riittävä määrä kuiviketta on vähintään kolmasosa viedyn jätteen määrästä. Lisää kuivike kompostimassan päälle. Muistathan että liian märkä komposti jäähtyy ja jäätyy herkästi talvella.

Biolan-talvikuivike on paras kuivike talvikäyttöön, se sisältää energiaa ja typpeä, jotka nostavat kompostin lämpötilaa., Biolanin komposti- ja huussikuivike sopii ympärivuotiseen käyttöön niin sanotuksi yleiskuivikkeeksi.

5. Sekoita kompostia maltilla

Muista, että kylmällä ilmalla sekoittaminen jäähdyttää kompostoria. Talvella kompostia möyhitään kolmen, neljän viikon välein. Muista myös, että riittää kun sekoitetaan vain noin 40 sentin pintakerrosta.

6. Lisälämpö ja -ravinne auttavat nostamaan lämpötilaa

Jos kompostin toiminta pysähtyy, voidaan kompostiin laittaa lisää energiaa, kompostiherätettä. Kompostiherätteen käyttö edistää kompostoitumista etenkin talvella säännöllisesti käytettynä.


Lisävinkki: Hyvä keino lisätä lämpöenergiaa kompostoriin, on haudata muutaman päivän ajan pintajätteeseen kuumalla vedellä täytettyjä pulloja.
 

Lisätietoa saat poikkeamalla myymälässämme, palvelemme arkisin klo 9.00-17.00 ja lauantaisin klo 9.00-14.00.