Teitä palvelee: Irmeli Suokas

Kerromme ”Teitä palvelee” -juttusarjassa työntekijöistämme, jotka ovat valmiina palvelemaan teitä kaikissa puutarha-alan kysymyksissä.

Irmeli Suokas palvelee asiakkaita kesäaikaan Siemen-Floran kesäkukkamyymälässä ja taimitarhassa. Puutarhuriksi ja floristiksi kouluttautunut Irmeli on ollut osa talon henkilökuntaa vuodesta 2012 alkaen.

- Työnkuvaani kuuluu kaikki puutarhurin ja floristin työt. Pääasiassa työskentelen kasvihuoneella, mutta osallistun paljon myös taimiston töihin. Kun kesäkukka- ja taimikausi rauhoittuvat, silloin olen lokakuun alusta tuonne kevättalveen leikkopuolella parina päivänä viikossa sekä joulun ajan, Irmeli kertoo.

Kesän sesonki on luonnollisesti kiireellistä aikaa kasvihuoneella.

- Kasvihuoneella työskentely alkaa käytännössä kesäkukilla ja päättyy syksyn kukkiin, jolloin myyntiin tulevat kanervat. Minulla on tässä kesäsesongin ajan tärkeänä apunani Leena Eeva.

Maalla kasvanut Irmeli kertoo, että puutarhurin ja floristin työt ovat hänelle kutsumusammatteja. Hän lähti alalle jo vuonna 1979 eli lähivuosina täyteen tuleen 40 vuotta puutarha-alaa.

- Juuret vaikuttavat siihen paljon, sillä olen kotoisin maatilalta ja uskon, että sieltä kumpuaa se rakkaus kaikkeen elävään, niin kasveihin kuin myös eläimiin. Kaikki mitä olen elämässäni opiskellut liittyy jollain tavalla juuri tähän alaan, Irmeli sanoo.

Irmeli on valmistunut puutarhuriksi Lepaalta ja floristiksi Suomen ensimmäiseltä floristikurssilta Piikkiön Tuorlasta. Suoritettuna on lisäksi useita floristiikan erikoiskursseja.

Puutarhurikoulusta tie vei Saksan Baijeriin isolle koristekasviviljelmälle puoleksi vuodeksi.

- Sieltä tarttui mukaan paljon tietoa ja olihan se myös hyvä kielikylpy, Schwabenin murteesta huolimatta, Irmeli naurahtaa.
 

Asiakkaille on hyvä antaa aina myös hieman ekstraa

Irmeli kertoo tulleensa Jyväskylän läheltä Saksan kautta Raumalle, missä hän on työskennellyt nyt 33 vuotta puutarha-alalla ja kukkakaupoissa asiakkaita palvellen.

- Tykkään todella paljon asiakaspalvelusta. Olen esimerkiksi päässyt näkemään pelkästään Raumalla ollessani jo kaksi sukupolvea kasvien tarvitsijoita. Meillä käy asiakkaana sellaisia pariskuntia, joiden häihin olen laittanut kukat ja nyt he tulevat hakemaan omien lastensa uusille pihoille kasveja.

Asiakkaat kaipaavat neuvoja ja vinkkejä, he myös osaavat arvostaa niitä. Irmeli kertoo, että vuosien varrella hänelle on tullut tietyllä tapaa omia asiakkaita, sellaisia tuttuja, jotka tulevat kysymään vinkkejä juuri häneltä.

- Kasvivalikoimat muuttuvat tasaisesti ja silloin asiakkaat tarvitsevat aina uutta tietoa. Lisäksi nykyään pihat on hyvin pitkälle rakennettuja, tällöin tarvittu tieto on hyvin erilaista kuin vaikkapa maatilojen pihoilla. Neuvot ja vinkit, joita pääsemme asiakkaille antamaan, ovat tärkeä osa palveluamme.

Irmeli kertoo, että asiakkaille on hyvä antaa aina myös hieman ekstraa.

- Opettajani neuvoi aikoinaan asiakaspalveluun liittyen, että asiakkaalle kannattaa aina antaa hippusen enemmän kuin hän odottaa saavansa. Sitä vinkkiä olen toteuttanut esimerkiksi kertomalla kasvin tieteellisen nimen merkityksestä ja siitä on monesti syntynyt innostavaa jutustelua.

- Esimerkiksi tyrnin latinankielinen nimi Hippophae rhamnoides. Alkuosa viittaa hevoseen, jälkimmäinen kiiltävään, loistavaan, ja hevosille onkin muinoin syötetty tyrnin lehtiä jotta karvasta tulisi kiiltävä. Katsokaapas muuten joskus Satakunnan Tyrniseuran sivuilta mitä tyrnin lehdet tekevät ihmisille, Irmeli vinkkaa.

Hän kiittelee Siemen-Floran työyhteisöä ja eritoten toimitusjohtaja Janne Ylivuorta, joka on aina valmis kuuntelemaan ja ottamaan huomioon uusia ajatuksia.

- Viihdyn todella hyvin työssäni hyvien työkavereiden seurassa. On hienoa, kuinka Janne on todella avoin kaikelle uudelle. Ja aina on tärkeää mainita, että Mahkosen Kalle huollon puolelta keittää talon parhaat kahvit, Irmeli naurahtaa.

Irmeli kertoo oppineensa opettajaltaan myös moton, joka toimii hyvänä ohjenuorana kaikessa tekemisessä.

- Ole ylpeä ammatistasi, mutta suhtaudu nöyrästi tietoihisi, taitoihisi ja osaamiseesi, sekä muista, että korvaamattomia ihmisiä on vain hautausmaalla.