Teitä palvelee: Juuso Ylivuori

Kerromme ”Teitä palvelee” -juttusarjassa työntekijöistämme, jotka ovat valmiina palvelemaan teitä kaikissa puutarha-alan kysymyksissä.

Asiakaspalvelusta toimistotöihin, kaikkea laidasta laitaan. Näin kuvailee työnkuvaansa Juuso Ylivuori. Juuso on Siemen-Floran yrittäjäperheessä jo neljättä sukupolvea yhdessä veljensä Matiaksen kanssa.

- Täällä jokainen päivä on erilainen, työ on todella vaihtelevaa. Voisin sanoa samaa kuin Janne, että olen sellainen yleismies Jantunen, joka häärää vähän siellä ja vähän tuolla, ja siihen päälle vähän vielä täälläkin, Juuso naurahtaa.

Useimmiten Juuso työskentelee toimiston puolella näyttöpäätteen ääressä, mutta osallistuu asiakkaiden palveluun omien sanojensa mukaan aina kun siihen on mahdollisuus.

- Laskutus- ja muut konttorihommat ovat ne päävastuualueeni. Kesäisin tulee oltua enemmän myös konepuolella asiakaspalvelussa ja se on ehkä se tämän työn kaikkein hedelmällisin puoli.

- On mukava olla ihmisten kanssa tekemisessä ja päästä löytämään parhaat ratkaisut heidän tarpeisiinsa. Ne ovat niitä onnistumisen hetkiä, kun näkee tyytyväisen asiakkaan.

Juuso kertoo pyörineensä Siemen-Florassa jo vuosia, aivan pienestä taaperosta lähtien. Hän naurahtaa olleensa silloin varmasti pääasiassa vain toisten tiellä, mutta se antoi sen kipinän, jonka vuoksi hän nyt tekee työtä, josta pitää.

Varsinaista työuraansa hän aloitteli Papinhaassa 14-vuotiaana kesätöissä. Opiskeluiden ja varusmiespalveluksen jälkeen oli aika hypätä täysillä mukaan.

- Vakituisesti tulin tähän töihin heti armeijan jälkeen viitisen vuotta sitten. Sen jälkeen tässä on painettu hommia yhdessä muun perheen kanssa.

Ammatinvalinta oli Juusolle helppo ja itsestäänselvä.

- Sen verran olen tässä tosiaan pienenä poikana isäukon jaloissa pyörinyt, että tiesin haluavani olla mukana Siemen-Floran arjessa. Armeijan jälkeen ei enää houkutellut lähteä opiskelemaan lisää, vaan halusin hypätä mukaan työelämään.

Juuso arvostaa suuresti perheyrityksen pitkää hienoa historiaa ja sitä, että pääsee olemaan toiminnassa mukana jo neljäntenä sukupolvena.

- Oman suvun yrityksestä voi ja pitääkin olla ylpeä. Tuntuu hienolta ajatukselta, että työskentelen yrityksessä, jonka oma isoisoisäni on aikanaan perustanut. Nyt pääsee sitten jatkamaan sitä omalta osaltaan oman isänsä ja veljensä kanssa.

- Meillä on kokonaisuudessaan tässä todella hyvä porukka. Viihdymme toistemme seurassa päivittäin, huumori kukkii ja meillä on kaikilla oikealla tavalla rento asenne ja meininki. Niistä asioistahan koostuu se tärkeä hyvän työyhteisön henki, Juuso muistuttaa.
 

Päivät ovat erilaisia, samoin myös vuodenajat

Keväästä syksyyn Siemen-Florassa eletään todella hektisiä aikoja, talvella on hieman rauhallisempaa. Tällöin jää Juuson mukaan aikaa panostaa entistä enemmän myös liiketilan ehostukseen.

- Talvisaikaan myydään hieman erilaista artikkelia kuin kesällä. Silloin kiire on suurin sahapuolella, ruohonleikkurin tarve talvipakkasilla on kuitenkin aika vähäistä, Juuso virnistää.

- Ja kun saadaan hyvin lunta, niin meiltä löytyy esimerkiksi lumilinkoa, jolla piha pidetään siistinä ja kulkukelpoisena.

Talvi on myös hyvää aikaa ehostaa tiloja ja valmistella tarjontaa seuraavaa sesonkia silmällä pitäen.

- Talvella ei niin kauheasti tuota ulkomyyntiä kuitenkaan tapahdu, joten silloin on enemmän aikaa kunnostella paikkoja ja valmistella jälleen uutta alkavaa kevättä. Eli hoitaa kuntoon juuri sellaisia asioita, joihin kesällä ehtii panostamaan hieman vähemmän.

- Päivät tässä työssä ovat erilaisia, mutta niin ovat vuodenajatkin. Kaikissa askarruttavissa asioissa palvellaan kuitenkin vuoden jokaisena päivänä. On hyvä muistaa, että ruohonleikkuritkin on hyvä huollattaa jo syksyllä heti viimeisen leikkuun jälkeen, kun ei ole vielä sitä kevään suurinta ruuhkaa.

Parasta aikaa nautitaan heinäkuun helteistä. Siemen-Florassa huolletaan puutarhakoneita ja autetaan asiakkaita uusien valinnassa, myös pihakivipuolella ja taimimyymälässä käy kuhina. Hyvää istutusaikaa kun riittää aina syyskuulle asti.

- Mikä sitä olisikaan mukavampaa kuin nauttia kesästä istuttaen vaikkapa marjapensaita. Niistä pääsee sitten silmät ja vatsa myöhemmin nauttimaan. Ruohonleikkurit taas ovat kovassa käytössä, joten niistä kannattaa pitää päivittäin hyvää huolta. Ja jos tulee jotain murhetta, niin täällä me olemme valmiina palvelukseen, Juuso sanoo.