Teitä palvelee: Maili Lähdemäki

Kerromme ”Teitä palvelee” -juttusarjassa työntekijöistämme, jotka ovat valmiina palvelemaan teitä kaikissa puutarha-alan kysymyksissä.

Siemen-Floran taimitarhassa ja kesäkukkamyymälässä käy kova kuhina. Asiakkaat hakevat kotipihojen ja puutarhojen piristykseksi muun muassa havupuuta, koristepensasta ja hyötykasvia.

Kaiken keskellä asiakkaita palvelee iloisella otteella Siemen-Floran sesonkiaikojen tärkeä työntekijä puutarhateknikko Maili Lähdemäki. Häneltä asiakkaat saavat viimeisen päälle ammattitaitoiset ohjeet kotipuutarhaan liittyvissä kysymyksissä.

Monille asiakkaille tuttu Maili on ollut osa Siemen-Floran työyhteisöä jo kahdeksan vuoden ajan. Hän vastaa muun muassa monivuotisten kasvien hankinnasta, hoidosta ja myynnistä.

- Kesäaikaan kasveja kastellaan, leikataan ja lisätään tarpeen mukaan mahdollisia kasvinsuojeluaineita. Minut löytää tuosta taimipihalta touhuamasta, pidetään kasveista ja asiakkaista hyvää huolta. Apunani minulla on ollut jo usean vuoden ajan Seija Salama-Hakkari, meistä on aina jompikumpi paikalla, Maili kertoo.

Maili tilaa kasveja pitkin kesää kotimaisilta viljelijöiltä. Saksan ja Hollannin taimistoilta hän tekee tilaukset seuraavan kevään kasveista jo hyvissä ajoin syksyllä.

- Meille tulee kuumimpaan sesonkiaikaan touko-kesäkuussa noin kahden viikon välein kuorma. Jos jotain kasvia ei ole tarjolla, pyrin sen hankkimaan seuraavaan kuormaan. Aina se ei onnistu, mutta useimmiten asiakas saa haluamansa kasvin. Meille on erityisen tärkeää, että asiakkaat saavat aina hyvälaatuisia kasveja.

Maili työskentelee Papinhaassa sesonkien aikaan eli maaliskuusta lokakuulle ja joulukuussa. Eri sesongit tuovat aina mukavaa vaihtelua arkeen.

- Joulun aikaan olen mukana tekemässä erilaisia jouluasetelmia ja auttamassa myynnissä. Lisäksi käyn hoitamassa yritysasiakkaiden viherkasveja.
 

Ammattilaisen avulla haluttuun lopputulokseen

Puutarhateknikoksi kouluttautunut Maili kertoo olevansa kutsumusammatissaan.

- Olen aina ollut kiinnostunut kasveista ja tuntuu siltä, että mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän ne kiinnostavat. On mukavaa etsiä uusia kasveja seuraavan kauden sesonkiin ja on hienoa miten puutarha-alan harrastajat odottavat, että mitäs uutta nyt on tarjolla, Maili sanoo.

- Asiakkaiden palvelu ja heidän kanssaan keskustelu erilaisista puutarharatkaisuista on myös yksi tämän työn hienoista puolista. Etenkin taimipihan puolella tarvitaan usein sellaista apua, jossa päästään yhdessä asiakkaan kanssa suunnittelemaan ja vinkkaamaan sellaisia asioita, joita tulee ottaa huomioon.

Maili kertoo, että asiakkaat tarvitsevat ja osaavat arvostaa vinkkejä ja neuvoja. Ammattilaisen apu on usein tarpeen, jotta kotipihalla ja -puutarhassa päästään haluttuun lopputulokseen.

- Etenkin monivuotisten kasvien kohdalla keskustelemme asiakkaiden kanssa paljon. Jos vaikka istuttaa jonkin tietyn puun, niin sehän on siinä paikallaan vuosikymmeniä, joten siinä kannattaa ottaa monta asiaa huomioon.

- Me osaamme täällä kertoa kuinka suuren tilan mikäkin kasvi vaatii ja viihtyykö kyseinen kasvi aurinkoisella vai varjoisella paikalla tai vaatiiko se esimerkiksi happaman maan. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon kasvualusta eli minkälaiseen maahan kasvi istutetaan, Maili vinkkaa.
 

Ekologisuutta osataan arvostaa

Tämän hetken trendit painottuvat Mailin mukaan hyöty- ja havukasveihin.

- Hyötykasveja menee ihmisten koteihin aina enemmän ja enemmän. Myös nuoret ihmiset ovat nykypäivänä erittäin kiinnostuneita juuri hyötykasveista Ehkä siihen omalta osaltaan vaikuttaa se, että ruuanlaitosta on tullut nykypäivänä trendikästä ja onhan se kiva saada kokkaukseen aineksia omasta puutarhasta.

- Havukasvit ovat aina vain suositumpia. Ne ovat helppohoitoisia ja sopivat hyvin yhteen esimerkiksi kauniiden pihakivien kanssa. Lisäksi koristeheinien suosio on kasvanut vuosi vuodelta, niitä käytetään yhä enemmän pihaistutuksissa ja ruukuissa. Sen huomaa hyvin, että niin sanottu pihojen sisustaminen on yleistynyt todella paljon.

Ekologisuudella on nykypäivänä iso arvo.

- On hienoa, että ihmiset ovat kiinnostuneita ekologisuudesta ja sellaisista kasveista, joita ei ole käsitelty millään vahvoilla torjunta-aineilla. Kasvien puhtaus on kuluttajille entistä tärkeämpää.

Siemen-Floran työyhteisöä Maili kehuu mahtavaksi.

- Tämä on todella kiva paikka työskennellä. Työyhteisö on sellainen, jossa viihtyy ja jokainen pääsee toteuttamaan itseään omalla osa-alueellaan.

- Ja kun meillä on täällä toistemme kanssa hauskaa, niin se varmasti välittyy myös asiakkaille ja he kokevat, että meille on kiva tulla. Eli tervetuloa poikkeamaan ja tutustumaan valikoimiimme, Maili hymyilee.