Teitä palvelee: Janne Ylivuori

Kerromme Teitä palvelee -juttusarjassa työntekijöistämme, jotka ovat valmiina palvelemaan teitä kaikissa puutarha-alan kysymyksissä.

Kolmannen polven yrittäjä, Siemen-Floran toimitusjohtaja Janne Ylivuori istuu trukin ratissa ja järjestelee pihakivillä lastattuja kuormalavoja. Trukin ratista mies suuntaa sisätiloihin avustamaan asiakasta oikeanlaisen ruohonleikkurin valinnassa. 

Kun asiakkaan tarpeisiin parhaiten sopiva leikkuri on löytynyt, kertoo Janne leikkurin toimitusosoitteen kuljetuspuolen väelle ja jatkaa huoltotiloihin tutkimaan moottorisahavanhusta, josta tehdään asiakkaalle vielä toimiva työkalu.

- Tittelit nyt ovat titteleitä, enemmän koen olevani hieman tällainen yleismies-Jantunen, joka tekee mitä vain ja häärää vähän joka osa-alueella siellä missä miestä tarvitaan. Teen kaikkea laidasta laitaan, niistä niin sanotuista pakollisista toimistohommista aina trukilla ajeluun ja kivien kanteluun. Tässä on tullut oltua niin pitkään näissä hommissa, että sitä tietää jo kaikesta vähän kaikkea, Janne naurahtaa.

Jannen isoisä Olavi Ylivuori käynnisti Siemen-Floran toiminnan jo 1940-luvulla, Jannen isä Erkki jatkoi isänsä työtään ja sen jälkeen oli Jannen vuoro astua isiensä saappaisiin.

Monnan alueella toimintansa aloittaneesta pienestä puutarha-alan yrityksestä on kasvanut monipuolisuudellaan yksi Rauma suurimmista puutarha-alan myymälöistä. Nykyinen myymälä nousi Papinhakaan keväällä 1990.

- Koko pienen ikänihän tässä olen pyörinyt, mutta armeijan jälkeen 90-luvun taitteessa hyppäsin niin sanotusti täysillä mukaan. Eli kolmisenkymmentä vuotta olen ollut tiiviimmin tässä hommassa mukana.

Mikään itsestäänselvyys ammatinvalinta ei nuorelle miehelle kuitenkaan ollut.

- Ajattelin joskus nuorena pojankloppina, että kukkakauppiaaksi en ainakaan ala, mutta kun olin enemmän mukana tässä toiminnassa niin tajusin, että onhan tässä paljon paljon muutakin. Artikkelikanta on kuitenkin niin laaja, on koneita ja puutarha-alan tarvikkeita laidasta laitaan. Eli ei tämä ollutkaan ihan sellaista mitä nuori mies oli kuvitellut, Janne kertoo.

Jokapaikan höyläksi itseään tituleeraava mies kertoo nauttivansa eniten asiakkaiden kohtaamisesta. Ovesta astuu sisään niin vuosien mittaan tutuiksi tulleita vakiokasvoja kuin myös uusia asiakkaita. Heidän tarpeidensa täyttäminen tuo tyydytystä päivästä toiseen.

- Kyllä se niin on, että eniten tässä hommassa pidän juuri kaupanteosta kaikin puolin, on hienoa kohdata erilaisia asiakkaita, joilla on erilaisia tarpeita ja mielenkiintoisia projekteja menossa. Lisäksi on mahtavaa nähdä työtä tehdessä oman kätensä jäljen.
 

Hyvä asiakaspalvelu vaatii kokemusta ja ajan hermolla elämistä

Lähes 30 vuotta on jo sellainen aikakausi, että maailma on ehtinyt monelta osin muuttua. Janne kertookin, että ihmiset ovat alkaneet panostaa pihaan ja puutarhaan aivan eri tavalla kuin menneinä vuosina.

- Nykyään ihmiset panostavat pihaansa huomattavasti enemmän kuin ennen. Jos aikaisemmin haettiin niin sanotusti sitä perusangervoa ja nurmikon siemeniä, niin nykyään tarve on painottunut pihakivien ja erikoiskukkien puolelle.

- Konepuolella taas akkulaitteet ovat kehittyneet huomattavasti ja teknologia on kehittynyt myös tällä alalla kuten kaikessa muussakin. Akkuvehkeet valtaavat alaa kun taas polttomoottorilaitteet vähenevät pikkuhiljaa. Lisäksi 30 vuotta sitten esimerkiksi torjunta-aineet olivat todella vahvoja, nykyään siirrytään laimeampiin aineisiin.

Jos on Janne kolmatta sukupolvea Siemen-Floran ohjaimissa, tekee myös seuraava eli neljäs sukupolvi jo täydellä tohinalla töitä perheyrityksen eteen. Toisin kuin nuorelle Jannelle, pojille ammatinvalinta on käynyt luonnostaan. Jannen pojista Juuso ottaa vastuuta toimiston puolella, kun taas Matias on mukana huolto- ja kuljetuspuolesta.

- En ole koskaan pakottanut poikia alalle, vaan heille on ollut luontaista hypätä tähän mukaan. Perheyrityksessä on helpompi tehdä tiettyjä asioita ja jakaa vastuuta. Olisihan se hienoa, jos saataisiin vielä viideskin polvi joskus tulevaisuudessa mukaan.

Myös Jannen vanhemmat, äiti Laila ja isä Erkki käyvät silloin tällöin avustamassa myymälän arjessa. Janne kiitteleekin heidän apunsa ja asiantuntemuksensa tärkeyttä. Ne ovat niitä asioita, joista jokainen Siemen-Floran työntekijä ottaa jatkuvaa oppia.

- Vanhempani käyvät edelleen toisinaan avustamassa täällä ja heistä on aina iso apu. Heidän kokemuksensa mukana tuomat tiedot ja taidot ovat korvaamattomia. Isäni Erkki on guru siemenpuolella ja äitini Laila taas viherkasveissa.

Yksi vuoden kiireisimmistä sesongeista on takana ja nyt katseet on käännetty kesään. Papinhaankadulla valmistaudutaan palvelemaan nyt myös Raumalle lomailemaan saapuvia mökkiläisiä, jotka ehostavat kesäpaikkansa sisä- ja ulkotiloja. Siemen-Flora palveleekin arkisin klo 9.00-18.00 ja lauantaisin klo 9.00-15.00.

- Tervetuloa ostoksille, haluamme palvella laadulla ja osaamisella niin, että aina löydetään asiakkaan tarpeita parhaiten vastaavat ratkaisut. Kaikenlainen palaute, on se sitten hyvää tai huonoa, otetaan mielellään vastaan. Näin pystymme parhaiten kehittämään jatkuvasti toimintaamme.

- Mottomme on: meiltä kaikkea kotiin ja puutarhaan, Janne sanoo ja siirtyy palvelemaan pihapatsaita katsomaan tulleita asiakkaita.